zondag 24 augustus 2014

Slang gesignaleerd! Hollandse Club en East Coast

Dinsdag 19 augustus 2014
Het autorijden gaat inmiddels een stuk relaxter, achteraf hoorde ik dat de eerste dag bij school door alle moeders als een hel werd ervaren en die enorme drukte en gebrek aan parkeerplaatsen heeft zich nadien ook niet meer in die vorm voorgedaan, gelukkig. 

Dinsdag een drukke dag gehad. Kinderen naar school gebracht, Erik-Jan naar zijn werk gebracht, tropische bui dus helaas in de file weer terug, 1,5 uur boodschappen doen, 2 uur blog schrijven, Amelie ophalen van school (O jee, dat overkomt mij weer! Op de tweede schooldag al mijn kind vergeten! Ik was te laat!!!!! Schandalig! Ik was de tijd vergeten vanwege blog schrijven, schande! Arm kind en dat op haar tweede schooldag! Snel Willemijn gebeld of ze Amelie ook wilde opvangen bij school, gelukkig vond ze het geen probleem en Amelie ook niet, die heeft met haar dochter Maartje gespeeld en later nog bij juf in de klas boekjes gelezen), daar samen met Amelie, Maartje en Willemijn blijven wachten (kletsen) en een uur later ook Ole uit school, Ole had een vriendje mee naar huis om te spelen, Stephan (zoon van Willemijn), ze hebben leuk gespeeld, vriendje weer thuis gebracht, eten gekookt, afwas gedaan, kindjes in bed, Erik-Jan kwam misselijk terug uit zijn werk en dook ook meteen in bed, wasjes gedraaid, was gevouwen en daarna nog schoollunch voor morgen voorbereid. Kinderen waren dinsdag weer enthousiast over school. Ole vindt het nog veel leuker dan hij van te voren had gedacht. Amelie heeft al twee keer Engelse les gehad (van juf Amelia, native speaker) en de gymles viel haar tegen want de meester was ziek en ze kreeg een invaller die alleen Engels sprak! Ze begreep er niets van. De juffen van allebei zeiden dat het goed ging en gezellig was!We hebben erg geboft met onze condo! Zowel qua ruimte en uitzicht als qua kinderen en buren. Vrijdagmiddag komt een vriendin van de schoonmaakster van buurvrouw Andrea hier een middagje poetsen. Ik heb vanmiddag toch maar een stofzuigertje gekocht. Vond het zonde want we hebben er immers een in de container, maar 3 weken niet zuigen is ook geen optie. Vooral met al dat ongedierte hier. Ik moet het goed schoonhouden anders komt er gespuis! Volgende week dinsdag en woensdag gaat EJ naar IndonesiĆ« en MaleisiĆ«. Gelukkig maar kort! 

Ik ga binnenkort de werkgeverscursus doen (is hier verplicht voordat je een hulp mag nemen) zodat we een hulp in huis kunnen nemen. De inwonende Filipijnse hulp van Andrea heeft me 2 telefoonnummers gegeven van vriendinnen van haar (via de kerk! ze gaan op bijbelstudie, die Filippijnse meisjes zijn allemaal heel gelovig, katholiek) die nog een familie zoeken om bij te werken. Binnenkort maar eens bellen en interviewen. Verder komt per 1 november een hulp vrij die nu nog in een ander NL’s gezin werkt, een vrouwtjes van 58 jaar, ook maar eens mee kennis maken. Als het niets is schakel ik alsnog een Agency in voor een hulp.

De kindjes steken echt goed in hun vel, ze gaan graag naar school en komen met blije gezichtjes weer uit school en vertellen enthousiast over hun dag. Het is ook wel erg leuk als ALLE kinderen uit de klas op school eten, dat vinden Ole en Amelie heel gezellig. Gisteren hebben ze allebei bij een vriendje uit hun klas gespeeld (2 broertjes toevallig, Coen en Tim) en heb ik even met hun moeder gekletst. Ze wonen hier al een jaar en hebben veel praktische tips. Het autorijden gaat inmiddels goed, ik kan weer relaxed achter het stuur zitten en heb inmiddels al heel wat meters gemaakt. ’s ochtends brengen we eerst de kinderen naar school en daarna breng ik EJ naar zijn werk, 20 minuten rijden heen en 20 terug. Als de kinderen een speelafspraak hebben rij ik daar ook naar toe en ik doe natuurlijk boodschappen, zo leer ik de omgeving goed kennen. Ik moet wel zeggen: lang leve de navigatie, anders was ik nooit op de plaats van bestemming aangekomen.

Gisteren had ik vanuit het nieuwe ouders-comite van de Hollandse School een koffie-ochtend op de Hollandse Club. Dat was heel erg leuk, ik denk dat er zo’n 25 a 30 nieuwe ouders waren. We kregen wat informatie over het lidmaatschap van de Hollandse Club, een charity-club en van HOI Singapore. Veel mensen ontmoet en ervaringen uitgewisseld. Leuk meisje uit Limburg leren kennen, Kim. Willemijn was er ook. Mensen ontmoeten gaat hier eenvoudig, omdat iedereen in het zelfde schuitje zit en weet hoe het is, je bent niet de enige en dat maakt het makkelijker dan als je in een bestaande groep komt.

Ik heb me ingeschreven voor HOI, een beginnerscursus leven in Singapore, (informatie ontvangen die de meeste mensen pas verzameld hebben wanneer ze uit Singapore vertrekken, kennismaken met andere nieuwkomers en Singapore ontdekken) gegeven door een leuke dame met veel ervaring, die me alles gaat leren over de do’s and dont’s in Singapore, gezondheid, winkels, netwerken, contacten, baan zoeken of een vrijwilligersjob, hoe vind je een goede hulp, uitstapjes maken en vakanties en meer van dat soort dingen. Ik doe de cursus samen met Kim en Willemijn, dus dat is al gezellig.

Ik moet zeggen dat we ons goed voelen hier, het went al aardig en we zijn heel positief.
Het weer hier bevalt ons heel erg goed, het is toch erg fijn als het iedere dag zulk lekker weer is! We komen een stuk makkelijker ons bed uit ’s ochtends. Natuurlijk regent het hier ook wel eens, maar dat is niet erg, de temperatuur blijft lekker en alles droogt zo weer op. De afgelopen dagen was het nogal bewolkt, maar eerlijk gezegd is dat juist wel lekker. Als het een onbewolkte dag met blauwe lucht is, dan wordt het hier wel heel erg heet!

Donderdag heeft Ole bij Koen gespeeld en Amelie met Josephine. Erik-Jan was laat terug uit zijn werk en ik moest Ole nog ophalen bij Koen. Als je hier een speelafspraak hebt, dan eet je ’s avonds ook mee! Amelie wilde niet mee, ze wilde alleen thuis blijven! Bij terugkomst was Amelie nergens te vinden. Gelukkig was ze bij Josephine, maar dit was natuurlijk niet de bedoeling. Donderdagavond hebben we een wijntje gedronken bij onze naaste buren. Toen ik naar buiten liep zag ik een slang in onze tuin! Gelukkig niet zo’n hele grote, formaat paling maar dan iets langer. De buren wilden het gewoon niet geloven. Toen de mannen gingen kijken was hij er nog maar toen ze eindelijk de zaklamp gevonden hadden en een foto wilden nemen kronkelde de slang net weg. Nu weten we dus niet wat voor slang het was….. Onze buurjongen Ole vertelde over een vriendje van hem die het deksel van het afvoerputje niet dicht had gedaan, er kwam een rat uit het putje met meteen daar achteraan een cobra! Oke, op dit soort verhalen zit ik dus niet te wachten! Ole’s vriendje Harry woont tegen over ons dus ik vroeg nog even of dat bij Harry thuis was gebeurd? Nee gelukkig, bij een vriendje dat verder weg woonde. Andrea vertelde nog dat bij hun oude condo (vlakbij Orchard Road) een python was gesignaleerd bij het voetbalveldje op de condo. Die python kwam 1x per maand bovengronds om een een klein hondje of een poesje te grazen te nemen. Daarna verdween hij weer voor een maand onder de grond. Als je zo’n slang ziet moet je de Singapore Zoo bellen, zij komen hem dan halen, maat in dit geval wilden ze bij de Zoo gewoon niet geloven dat er een python zo dicht bij Orchard zat. Pas toen ze een foto hadden gezien werd er een team gestuurd om de python te vangen. Brrr, de rillingen lopen over mijn rug. Hier moet ik niet te lang bij stil staan! Je begrijpt dat we vanaf nu angstvallig controleren of de deksels op de afvoerputjes zitten! Toen Amelie alleen ging douchen hoorde ik haar gillen en dacht meteen dat er een slang omhoog kwam, maar ze had gewoon zeep in haar ogen gekregen.... Die kans is inderdaad groter dan dat er een slang in ons huis zit!

Gelukkig was ze al snel getroost want Linda had een filmpje doorgestuurd van groep 3 van juf Esther van de Meander. Heel erg leuk om een berichtje van haar oude klas te krijgen! Inmiddels hebben we ook onze eerste post in Singapore ontvangen, een vakantiekaart van Loek uit Frankrijk en van Yolanda en familie! Erg leuk!

Vrijdagochtend nam Erik-Jan na school de auto mee, omdat deze ingeruild moest worden voor een andere: Hyundai SantaFe V6 4-wheeldrive, ook een 7-zitter. (Ben ik net gewend aan onze Toyota Wish, krijgen we weer een andere. Deze is hoger, groter, breder: help! Toch rijdt hij erg fijn, maar wel weer even wennen, met name inparkeren!) 
onze nieuwe Hyundai Santa Fe (7-zitter)

Omdat ik dus geen auto had ben ik bij school overgestapt in de auto van Willemijn en zijn we samen naar Holland Village gereden. Dit is een leuke wijk niet ver bij ons vandaan. Er zijn allemaal koffietentjes, winkeltjes, restaurants, een foodcourt en een markt. Willemijn en ik hebben cappuccino’s gedronken en gekletst, daarna nog even wat boodschappen gedaan en toen heeft ze me weer thuis gebracht. Toen ik thuis kwam zat de schoonmaakhulp al op de trap te wachten en nu is het hele huis weer aan kant! Ik ben naar de supermarkt gegaan op Coronation en daar naast zit de German Market. Hier verkopen ze gevulde koeken, Calve mayonaise, Calve pindakaas en nog veel meer. En ook lekker Duits brood. Ik kon mijn hart ophalen!
En nu is het al weer weekend. De eerste schoolweek zit er al weer op. De kinderen vinden het echt heel erg leuk hier op school en ik moet zeggen, de school IS ook erg leuk, er heerst een hele goede sfeer. Op vrijdagmiddag is de hele school om 13:30 uur vrij, ik kon Ole en Amelie dus allebei tegelijk ophalen. Met vrolijke snoetjes kwamen ze de klas uit. Ik moest een taxi nemen en Koen ging ook met ons mee naar huis om met Ole te spelen. De buren zijn een lang weekend weg en wij mochten al hun spullen lenen, dus de kinderen konden lekker rond racen op de stepjes en ik had strijkijzer en strijkplank geleend, want Erik-Jan was door zijn voorraad overhemden heen. Pfff, strijken is geen pretje in deze warmte, weer een reden om snel een hulp te zoeken.
Amelie heeft weer met Josephine gespeeld, erg fijn een vriendinnetje op de condo! Ze gingen meteen het zwembad in. Ik kreeg per e-mail een brief van school dat Amelie en Ole in aanmerkingen komen voor extra Engelse les, op woensdag na schooltijd. Omdat zij nog helemaal geen Engels kunnen, krijgen we dit gratis aangeboden, zodat de kinderen beter mee kunnen komen met de lessen op school. Goed geregeld dus. Na afloop van de les kunnen ze weer met de schoolbus naar huis. Omdat Amelie nu nog andere lestijden heeft, beginnen haar extra lessen pas later, Ole kan in September al beginnen. Verder heb ik me op school aangemeld als luizenmoeder, alles is dus al weer bijna als vanouds!

Vrijdagavond gingen we naar Holland Village om te eten in de foodcourt. Eerst zoek je een tafeltje waar je je spullen neerlegt om aan te geven dat deze tafel bezet is, daarna loopt ieder naar een kraampje waar hij of zij eten en drinken wil bestellen en vervolgens komt iedereen met zijn gekochte eten weer aan tafel. Het is allemaal lokaal voedsel en gelukkig hangen er foto’s aan de kraampjes zodat je kunt aanwijzen wat je wilt eten. Een maaltijd kost $4 of $5, dat is niet veel en het smaakt allemaal heerlijk! 
Eten bij een foodcourt in Holland Village



We hebben de kinderen naar bed gebracht en daarna hadden we hier op de condo de verjaardagsborrel van Franka. Die werd gehouden aan het zwembad, voor ons huis. Franka mocht ook onze koelkast gebruiken om de drankjes te koelen. Er waren allemaal Nederlanders op de borrel, de meeste wonen hier al langer en een flink aantal kenden Coenraad en Franka nog vanuit hun tijd in Shanghai. Ik heb ook nog een collega kandidaat-notaris ontmoet. Zij werkt vanuit Singapore voor een kantoor in Den Haag. Erg leuk om te horen. Het was een hele gezellige borrel, veel mensen ontmoet en om 02:30 uur ons bed in.

Zaterdag hebben we uitgeslapen totdat onze buurmeisjes Josephine en Philippa aan de deur stonden en ik Amelie hoorde zeggen: onze papa en mama liggen nog in bed! Ai, het is 10 uur, mooie tijd om op te staan. De buurmeisjes binnen gelaten, die ontbeten nog even mee en gingen vervolgens met Amelie spelen. 


Zaterdagmiddag ging Ole bij Thomas spelen en toen we hem eind van de middag gingen ophalen hebben we geborreld bij Willemijn en Jasper. Heel erg gezellig.


Zondag 24 augustus 2014

Zondag hebben we een ritje gemaakt naar East Coast Park. Een leuke plek aan het strand. Wat heerlijk dat we hier zo dicht bij zee wonen! Wel bizar dat je de grote containerschepen gewoon voor de kust ziet liggen! Ole had honger, dus we begonnen met soep en noodles en kip bij een foodcourt. 
eten bij een foodcourt bij East Coast Park




Daarna hebben we gewandeld langs het strand, er was net een wedstrijd zandkastelen bouwen geweest.


East Coast

Food court


Verder was er een mooie boulevard waar veel gefietst werd en je kon hier ook familiefietsen huren. Amelie zag het al helemaal voor zich, dit wilde gaan doen als Felien en Mileine op bezoek komen. Amelie en Mileine kunnen dan mooi samen voor op de familiefiets zitten heeft ze al bedacht! 
Amelie wil met Mileine in de kleine stoeltjes voorop de fiets, Felien mag daarna ook!



We zijn naar Mana Mana Beach Club gegaan. Een leuke no-nonsense beachclub. 


Er stonden allemaal picknicktafels aan het strand en onder de palmbomen. Hier aan de kust waait een heerlijk windje dus het was heel goed uit te houden! Amelie heeft zich uren vermaakt op het strand en in de zee. 
in de verte zie je de containerchepen voor de kust liggen!

de pizza is al op!

Je kan hier ook heerlijke pizza’s eten, dus dat hebben we ook gedaan! Toen het begon te regenen zijn we uit het water gegaan en konden douchen en omkleden in de kleedkamers van Mana Mana. We kwamen weer langs de foodcourt en we zagen zo veel lekkere dingen dat we toch even een stop hebben gemaakt. Overal stonden mannetjes met een kleine BBQ waar je sateetjes kon laten roosteren, het rook heerlijk. Dus hebben we nog wat sateetjes gegeten en de kinderen noodlesoup. 

heerlijke sateetjes en noodlesoup!


Daarna zijn we naar de Hollandse Club gereden. De club zit vlak bij ons huis. We hebben voor 2 weken een gratis proef-lidmaatschap, zodat we kunnen bekijken hoe dat bevalt. We twijfelen nog of we lid zullen worden. De entreegelden zijn $4.250 en daarnaast betaal je maandelijks nog $195, los van het eten en drinken. Ook voor tennis, Zumba, pilates, voetbal etc. betaal je een maandelijks bedrag. Op onze condo is ook een zwembad, 2 squashbanen, een tennisbaan en een gym (ook pilateslessen), dus daarvoor zouden we geen lid hoeven worden van de Hollandse Club, maar het lidmaatschap lijkt ons wel handig om andere mensen te ontmoeten. Eerst maar eens afwachten of we de komende maand uitkomen met ons Singaporese salaris! Dan zien we wel verder. De kinderen hebben lekker gezwommen op de Hollandse Club. Er is een groot zwembad met startblokken, duikplank en een glijbaan, er is een speeltuintje en een game-room waar de kinderen computerspelletjes kunnen spelen. Erik-Jan en ik hebben lekker een boek gelezen. We hebben ’s avonds gegeten op de Hollandse Club. Josephine en haar ouders waren daar toevallig ook, verder hebben we geen bekenden gezien. Op de Hollandse Club kun je kroketten, bitterballen, poffertjes, pannenkoeken en patat speciaal bestellen! Haha! Er is ook een klein winkeltje met Nederlandse producten, zoals Calve mayonaise, paprikachips, pannenkoekmeel, roosvicee etc. Na het eten zijn we weer huiswaarts gegaan, morgen weer een schooldag!


En ook in Singapore is er zwemvierdaagse! Op de Hollandse Club!
Ik ben een leuk boek aan het lezen: The happy Expatwomen van Anouk Kooijmans. Erg leuk geschreven, heel positief. Handige tips!